Baia Mare Online
Imobiliare Auto Pensiuni Restaurante Hoteluri Catalog firme
Sectiuni

ImobiliareImobiliare

AutoAuto

AutoPensiuni

Anunturi DiverseAnunturi Diverse

RestauranteRestaurante

HoteluriHoteluri

Catalog FirmeCatalog Firme

Informatii utileInformatii utile

Carte de telefonCarte de telefon

Autentificare
· Parola uitata?
· Inregistrare
Gazduire DAVA Solutions
Instructor auto Dan Ivaszuk, Baia Mare
AC Helcor sprijina donatorii de sange
Literatura rezistentei la totalitarism
Adaugat pe 10 martie 2012.

Navigare:
· Inapoi la lista de articole
· Inapoi la pagina principala

Pentru cercetatorul contemporan, literatura rezistentei la totalitarism alcatuieste o tema fascinanta, ce permite avansarea unor puncte de vedere inedite despre o epoca damnata si despre niste autori de exceptie. Asupra acestei problematici actuale si extrem de complexe se opreste in cartea ei de debut si Ligia-Imelda Chinta.

Nu intimplator, tinara cercetatoare observa ca, in ultimele doua decenii, a aparut o avalansa de lucari memorialistice, ambitionind sa deconspire regimul totalitar de dinainte de 1989. Pentru prima data dupa o lunga perioada, hegemonia romanului a inceput sa fie serios amenintata literatura nonfictiva - si implicit nevoia de adevar - fiind mai apreciate de catre cititori decat refugiul in imaginar. in amplul comentariu pe care -l intreprinde, Imelda Chinta se opreste la o serie de opere reprezentative, selectate in functie de calitatile lor documentare si estetice.

Lucrarea contine patru capitole ample, intitulate dupa cum urmeaza: Literatura de rezistenta Totalitarismul - ca forma de manifestare a absurdului, Memorialistica inchisorilor, Experiente cubaneze. La acestea se adauga concluziile si o bibliografie ce tinde catre exhaustivitate. Principalul argument al alegerii temei se gaseste in actualitatea acesteia. De aici si dificultatea parcurgerii unor studii si articole mai putin accesibile. Autoarea isi propune elucidarea unor concepte controversate, dintre care unele apar chiar in titlul tezei. Perspectiva asumata este una comparatista, iar operele investigate au fost selectate in mod extrem de riguros. Pentru ca imaginea oferita sa fie cat mai complexa, informatiile din sfera literaturii au fost completate cu cele din domeniul filosofiei, al sociologiei, al istoriei si al psihanalizei.

Exegeta se dovedeste extrem de atenta in definirea conceptelor cu care opereaza. Nu intamplator, capitolul intitulat Literatura de rezistenta are caracter teoretic prin excelenta. Cercetatoarea urmareste sa reconstituie evolutia semantica a termenului de rezistenta, care a suferit numeroase metamorfoze de-a lungul timpului. Principalele semnificatii la care se opreste cercetatoarea sunt cele de "opozitie, impotrivire, faptul de a rezista". De asemenea, sunt definite si alte notiuni utilizate, unele fiind privite in antiteza: rezistenta vs. supravieţuire, povestire factuală vs. povestire ficţională. Pentru a ajunge la rezultatele dorite, Imelda Chinţa parcurge un număr impresionant de cărţi, documentarea migăloasă referindu-se atat la operele beletristice, cat şi la lucrările de specialitate, la articole, dicţionare, pagini web etc. Originalitatea investigaţiei trebuie căutată in tema aleasă (rezistenţa la totalitarism), in pluriperspectivismul interpretării, dar mai ales in extinderea investigaţiilor asupra spaţiului cubanez, mai puţin cercetat la noi. Opţiunea pentru literatura confesivă cubaneză este explicată prin similitudinile ei cu literatura romană, cele două spaţii concentraţionare - romanesc şi cubanez - fiind urmărite in paralel.

Sursa www.nord-literar.ro

Pentru comanda speciala de achizitionare a cartii tel 0740399674

Instalatii sanitare Ventilatie Aer Conditionat
Cabinet stomatologic dr.Ciocan Baia Mare
---
---
Pentru ca reclama ta sa apara mai jos contacteaza-ne folosind pagina de contact

Portalul Judetului Salaj Anunturi Sibiu Agentii Imobiliare Baia Mare Constructori Online